SamverkaMera, Svenskt Näringsliv

Inför val till högskola och universitet 2013 – SamverkaMera

av hjortcom den 02/04/2013

Missa inte Svenskt Näringslivs sprillans nya sajt inför valet av högskoleutbildning. På SamverkaMera får du nyttig information om hur arbetslivskopplingen i olika utbildningar ser ut och får veta mer om hur samverkan med arbetslivet fungerar under utbildningen.

Samverkan är en viktig del av utbildningen som ger bättre förutsättningar när man söker jobb efter examen. Samverkan gör också att näringslivet och utbildningarna inom akademin håller sig uppdaterade om varandra, vilka behov som finns och de senaste forskningsrönen.

Högskolan i Halmstad

I en artikel på Svenskt Näringslivs sajt säger Mikaela Almerud, ansvarig för högskolefrågor:

– Vi vet att utbildningar som samverkar ger studenter bäst förutsättningar när de ska ut i arbetslivet, säger Mikaela Almerud. Därför jobbar vi både hårt och kontinuerligt med att få in statistik kring fler utbildningar.

– Vi vet också att så många som varannan av Sveriges studenter tycker samverkan med arbetslivet på programmet de pluggat varit dålig eller mycket dålig. Det har vi lärt av de drygt 40 000 studenter vi pratat med genom åren.

– Utbildningar med starka kopplingar till företag; till exempel genom branschaktuella föreläsare, exjobb eller skarpa projekt, ger en nybakad student i särklass bäst förutsättningar när de ska ut i arbetslivet. Källa: artikel om sajten och varför den finns

Ytterligare artikel i Ny Teknik.

Samverkan, utbildning och om att nå nya höjder

av hjortcom den 13/02/2013

Tårta, prisutdelning och en mängd klokheter från programrepresentanter, sektionsansvariga, studenter och karriär-/ samverkansperonal. Intressanta frågor från medverkande journalister. Detta när Högskolan i Halmstad idag fick toppbetyg i Svenskt Näringslivs samverkansranking som regionchef Mikael Kulanko, högskoleexpert Mikaela Almerud och jag presenterade idag. 
Resultat och topplistor finns på SamverkaMera – nyckeln till arbetslivet

Grattis Högskolan

Jag har arbetat med samverkansfrågor som konsult på Svensk Näringsliv sedan 2006 och kan säga att dessa frågor bara blir intressantare och mer engagerande ju mer insatt man blir i deras stora betydelse för studenterna, företagen och samhällsekonomin.

Jag fick idag lära mig hur viktig intern samverkan – program emellan och mellan grundutbildning och forskning – är för att hela verksamhetens samverkansarbete gentemot arbetslivet ska blomstra.
I kväll fick jag lära mig detta motto på ett helt annat sätt – genom att samarbeta och kommunicera med människor som jag aldrig tidigare träffat och med nacken som insats – nämligen tolv meter upp i luften!
Kan nu stoltsera med ett grönt kort efter genomförd topprepskurs i klättring för duktiga Mikael Blixt på Go Climb.

En toppendag helt enkelt!
 Nu blir det sängen direkt så att den hela nacken får vila inför morgonflyg till Stockholm.

Hur får man nöjdare studenter och bättre etablering?

av hjortcom den 04/10/2012

Svaret är samverkan, det vill säga arbetslivsanknytning under utbildningen. En god samverkan under utbildningen ökar chansen att nyexaminerade får ett jobb snabbt, att de får ett kvalificerat jobb och ger en högre ingångslön.

Dessutom är de studenter som upplevde att de hade en god samverkan också mer nöjda med sin utbildning och skulle välja om samma utbildning om de fick välja om.

Det konstaterar Svenskt Näringsliv som idag för sjätte året i rad nypublicerar sajten Högskolekvalitet och en ny rapport i serien: Högskolekvalitet 2012 – Samverkan ger nöjdare studenter.

Undersökningen visar också på mindre muntra uppgifter. Bland de nästan 11 000 studenter som ingår i undersökningen är det endast 67 procent som har ett kvalificerat jobb. Och det är snittet. Flera utbildningar ger än lägre siffror. Med tanke på dagens mismatch på arbetsmarknaden är detta ett problem – både för studenterna och för arbetsgivarna.

Undersökningen visade också att den genomsnittliga etableringsåldern (när man får jobb efter examen) har ökat till 30 år. Samma undersökning visar att det är svårare att få ett kvalificerat jobb om man tar sin examen efter just 30 år .

Hur ställer sig då studenterna själva till samverkan? Dessvärre är så många som varannan student missnöjd med arbetslivsanknytningen under utbildningen.

Det verkar alltså finnas all anledning att satsa mer på samverkan! Och det finns många kreativa och spännande exempel på hur man på programnivå och central nivå kan samverka med arbetslivet. Kanske dessa behöver lyftas fram mer? Kanske du känner till några riktigt bra samverkansprojekt? Hör gärna av dig!

Vårtecken, högskolan och framtiden

av hjortcom den 02/04/2012

Idag lanseras ett säkert vårtecken – Svenskt Näringslivs rapport Högskolekvalitet.

Rapporten visar att varannan student ser brister i den viktiga kontakten med arbetslivet under utbildningen. Vidare visar undersökningen att det finns stora skillnader mellan olika utbildningar vad gäller möjligheter till jobb efter examen. Intressant är att det finns en stark koppling mellan just kontakten med arbetslivet under utbildningen och jobbmöjligheterna efter examen. Här kan du läsa mer!

Dagens Nyheter skriver så här om det aktuella ämnet idag: Studierna som leder till arbete. Det blev en förvånansvärt rejäl promenad genom Malmö för att hitta DN som till slut återfanns i en Pressbyrån Extra nära Lilla Torg. Under den kalla men soliga morgonpromenaden hittade jag som plåster på såren ett lika säkert vårtecken som Högskolekvalitet – de sagolika körsbärsträden vid S:t Knuts torg.

Norge gör motsvarighet till svenska Högskolekvalitet.se

av hjortcom den 29/03/2012

Idag lanserade Norge en webverktyg där man kan jämföra utbildningsprogram på norska högskolor och universitet: Studiekvalitet. En av inspirationskällorna är Svenskt Näringslivs Högskolekvalitet – ”nettportalen vil være inspirert av svenske högskolekvalitet.se”.

Jag har jobbat med Högskolekvalitet som konsult i sex år och är förstås jätteglad och stolt över att initiativet sprider sig. Att välja utbildning är ett av de viktigaste besluten man kan ta i livet och information som kan bidra till möjligheten för blivande studenter att göra ett medvetet och välinformerat val är toppen.

Nytt i år är också Verket för högskoleservice (VHS) sajt för ansökan till universitet och högskola: antagning.se

(Studera.nu finns kvar och drivs från och med den 12 september helt och hållet av Högskoleverket). 

Den 16:e april är sista ansökningsdatum för att söka till svenska utbildningar på högskolor och universitet. Vad tycker du är viktigt att tänka på när man väljer utbildning?

Högskolekvalitet – samverkan ger jobb

av hjortcom den 05/04/2011

Nu är det tid att söka in till Sveriges högskolor och universitet!

Den 23 mars lanserade Svenskt Näringsliv Högskolekvalitet, en webbplats med information om hur viktig samverkan mellan högskolans utbildningar och arbetslivet är. Den innehåller en sökbar ranking utifrån omfattningen av olika samverkansaktiviteter som fadderföretagsverksamhet, praktik och case i samarbete med företag, organisationer eller myndigheter. Dessutom innehåller den jobbstatistik där man som blivande student kan gå in och se hur snabbt tidigare studenter fått jobb, vilken lön de fick och om jobbet var kvalificerat efter utbildningen.

 Jag har jobbat som konsult med projektet Högskolekvalitet i fem år nu och kan säga att det är mer än ett jobb för mig, det är en personlig hjärtefråga. När jag betalar tillbaka mina studielån och ser tillbaka på min karriärväg sedan jag tog min examen i medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet (…och Växjö universitet, numera Linnéuniversitetet, vilket ger en hint om att det är ett lite tag sedan. Okej, 2004 var det och jag är 32 år, nu är det sagt.) …kan jag säga att jag verkligen hade önskat mer arbetslivskoppling i utbildningen för att bättre förstå mitt framtida yrkesroll samt dess förutsättningar. Visst, mycket är upp till studenten själv och för egen del har det gått bra med lite tur och hårt jobb. Men när det kommer till den missmatch som vi ser mellan arbetsmarknadens verkliga behov och hur många som examineras i olika ämnesområden i Sverige är det tydligt att högskolan och näringslivet måste närma sig varandra. Det viktigaste tycker jag är möjligheten att kunna göra ett informerat val som bygger på vad olika utbildningar vid olika lärosäten egentligen ger för resultat. Vad de egentligen skapar för förutsättningar. Det visste inte jag.

 Högskolekvalitet är ett projekt som skapar debatt. Den debatten ser jag positivt på. Den skapar diskussion, eftertanke och lyfter upp frågan om samverkan som en kvalitetsaspekt liksom utbildningarnas resultat som ett komplement till lärosätenas egen marknadsföring och exempelvis Högskoleverkets kvalitetsgranskningar.

Här kan du läsa mer om vad som skrivits om Högskolekvalitet – ett axplock av all press:

Högskolan allt bättre i näringslivsrankning

Öka samarbetet universitet-näringsliv

Bäst i klassen! – utbildningar på Miun gav alla jobb

Framgångsrikt samarbete mellan högskola och näringsliv ger jobb

Skärpning, Högskolan!

En fråga om jobb

Rätt utbildningsval lönar sig

Lätt få jobb för LiU-studenter

Både topp och botten för Högskolan i Borås

Varför så svårt att samverka?

Snart kommer det att publiceras ännu mer spännande information på Högskolekvalitet, så håll utkik på sajten! Bland annat släpps en rapport och kul puffar med bl a lönestatistik.

Har du egna eller känner någon med erfarenheter från högskolans samverkan med näringslivet? Hör gärna av dig till mig eller lämna en kommentar. Du kan också maila direkt till projektmedarbetarna på Svenskt Näringsliv: info@hogskolekvalitet.se

Projektbiten konsult om akademin och samverkan

av hjortcom den 17/02/2011

Jag befinner mig mitt uppe i ett av mina absolut viktigaste projekt. Nu för femte året i rad.

I mitten av mars månad 2011 nylanseras Svenskt Näringslivs Högskolekvalitet. En utbildningsranking som lyfter fram en viktig kvalitetsfaktor i högre utbildning, nämligen kontakten med arbetslivet under utbildningen, även kallad samverkan.

Samverkan med det omgivande samhället är en uppgift som högskolorna har vid sidan av utbildning och forskning och som ska finnas integrerad i utbildningen. Det är dock inte alltid den fungerar så bra som den borde. Något som bland annat uppmärksammades idag under Juseks seminarium  Högskolan som affärsidé – yrke eller utbildning? Enligt Juseks undersökningar har hela 65 % inte haft praktik inom ramen för utbildningen och få anser att högskolan/universitetet underlättade kontakten med arbetslivet. Bristen på kontakt med ”verkligheten” är problematisk både under utbildningen (har jag valt rätt utbildning? Vad utbildar jag mig till?) och efter examen (möjligheten att få jobb/kvalificerat jobb/bra lön).

Därför är jag alltid lika sporrad att hjälpa till att kasta ljus över situationen genom Högskolekvalitet.

Under projektet bor jag i Stockholm och kan inte få nog av staden som blivit mitt andra hem. Detta trots att jag saknar kollegorna och min härliga arbetsplats på Västergatan 36 i Malmö. Livet som egen företagare och konsult är mångfacetterat men aldrig tråkigt eller ensamt. Förmodligen för att jag har världens bästa kunder och ett nätverk av företag att utvecklas tillsammans med.

I morgon bär det av till Malmö igen för helgens aktiviteter och lite välförtjänt vila.

Har du funderingar eller synpunkter på arbetslivskontakter under utbildningen blir jag väldigt glad om du hör av dig med dem. Du kanske till och med har egna erfarenheter?

HÖGSKOLEKVALITET 2010/-11

av hjortcom den 17/01/2011

I år har vi skickat ut enkäter till ca 2 500 utbildningsprogram vi högskolor och universitet runt om i landet. Nu är det äntligen dags att sammanställa enkätresultaten som visar hur duktiga utbildningsprogrammen är på att låta studenterna få kontakt med arbetslivet under studierna och omsätta teorin i praktiken. I mitten av mars lanseras en ny webbplats där vi även presenterar resultatet för hur det gått för studenter som tagit en examen i de aktuella programmen. Aldrig har undersökningarna varit så omfattande.

Du kanske förstår hur spännande det är att gå till jobbet när man får arbeta med den här typen av uppdrag som projektkoordinator. Jag tror att det är mångfalden i det som retar smaklökarna i min hungriga hjärna. Kombinationen av dataanalys, textproduktion, webbutveckling, layout och opinionsbildning, strategi och presentation är fantastisk. Och så förstås att få samarbeta med Svenskt Näringslivs underbara team med projektledare Mikaela Almerud i spetsen.

Mikaela har en egen blogg i vilken du kan läsa mer om vad som sker i huvudet på en Almerudare.

Missa inte högaktuella GYMNASIEKVALITET som ger motsvarande information som Högskolekvalitet om den viktiga gymnasieutbildningen.

Om du är intresserad kan jag tipsa om Svenskt Näringslivs debattartikel som berättar om skillnaden på hur eleverna klarar sig på arbetsmarknaden efter olika gymnasieprogram i Svenska Dagbladet på svd.se

Med denna långa uppdatering och återblick önskar jag dig fortsatta inspirerande och riktigt bra oxveckor! Under veckorna hoppas jag snart kunna återkomma med reflektioner och tankar kring kommunikation, entreprenörskap, företagande och utbildning. Har du egna tankar eller erfarenheter som du vill dela med dig av till mig får du gärna höra av dig!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: