Almedalsveckan

Minnen av sol, rosor och kullersten – Almedalsveckan 2011

av hjortcom den 25/07/2011

Juli månad började soligt, spännande och hejdlöst roligt med händelserika Almedalsveckan i Visby på underbara Gotland. Bodde spartanskt på vandrarhem som så många andra deltagare. Mitt mobila bredband medgav inte alltid uppladdning av bilder så därför passar jag på att dela med mig av några så här i efterhand. Vilken härlig vecka det var!

Är superimponerad av de kvinnor som lyckas ta sig fram på stilettklackar i Visbys kullerstensbelagda gränder. Mmm, känner riktigt doften av hav, rosor och varm kalksten. Och så havet in på knuten, man kan inte annat än att njuta av denna fantastiska stad.

Medieföretagens paneldebatt var intressant inte minst tack vare Mymlans och Jan Helins framföranden.

För mig som är intresserad av utbildnings- och kompetensförsörjningsfrågor fanns mängder med seminarier, diskussioner och debatter att lyssna på under Almedalsveckan. Här finns verkligen något för alla intresseområden.

Företagarna hade intressanta arrangemang och många besökare. Tror nog nya VD:n Elisabeth Thand Ringqvist lockade en del nyfikna också.

Öresundshusets arrangemang lockade inte mig lika mycket som förra året, men man missar inte deras mingel, det är en sak som är säker.

Det finns gott om vattenhål när man behöver vila fötter, ögon och öron samt fylla på depåerna. Något jag slogs av var att så många ungdomar från andra håll i Sverige, inte minst Stockholm, sommarjobbade på caféerna i Visby, men även på andra ställen på Gotland och Fårö.

Bloggplats H12 är bloggarnas Mecka i Visby under Almedalsveckan och ett soft ställe att uppdatera bloggar eller twittra på. Riktigt mysigt och inspirerande med bra samhörighet. En trevlig mötesplats både InRealLife och digitalt helt enkelt.

Många seminarier blir det. Det gäller att sålla och göra upp en bra plan innan man ger sig in i leken. Man vill ju inte missa något extra viktigt eller spännande. I år upplevde jag att organisationer av alla de slag mer framträdande än under valåret 2010. Det är lätt att bli uppslukad.

Porten till Donners Plats i Visby är alltid full. Här är det särskilt intressant att stanna till vid SR:s lilla vrå och lyssna på direktsänd radio med politiker, opinionsbildare och andra tyckare och tänkare från alla Sveriges hörn.

Till Almedalsveckan kan man gärna komma ensam. Det tar inte två röda sekunder innan man stöter på en kontakt eller vän, alternativt hamnar man i samspråk med en ny kontakt och det är inte fy skam! Längtar riktigt tillbaka.

Det var ganska kul att komma inifrån ön och åka ut till Visby som ofta under veckan täcktes av en tjock och stundvis ganska kylig dimma som dramatiskt rullade in från havet. Det var dock uppfriskande mot den hetta som annars kan göra de folkstinna gränderna och innergårdarna till riktiga kittlar under denna intensiva vecka där alla ska synas och höras mest. Årets roligaste händelse vill jag allt kora den till.

Almedalen – nappar, appar och framtidens kompetens

av hjortcom den 06/07/2011

Under Almedalsveckan bli inte mycket som man tänker sig. Programmet innehåller upp emot 1500 arrangemang och man gör så gott man kan för att sålla. Man gör sitt program och tänker sig ett upplägg. Sedan träffar man än den ene än den andra och inleder kul konversationer med intressanta människor och hänger på något nytt för nya insikter och mer inspiration. Inte konstigt att man blir trött framåt kvällen. Och då vill man egentligen inte missa alla trevliga mingel på något av Visbys alla pittoreska innergårdar bland murar, rosor och slipsar.

Just i kväll drar jag mig dock tillbaka tidigt bland tallarna och tillåter mig fundera lite över dagen som gått samt planera de nästkommande. Fick nämligen just ett par bonusdagar inbokade under ett svagt ögonblick av semesterlängtan. Jag tar med min äventyrslystna och blomsterälskande mamma norrut och bor ett par dagar vid havet för att koppla av. Det är inte fel efter intensiva mingeldagar i Visby. Dessutom blir det årets första minisemester för mig.

Igår lystrade jag och härligt engagerade regionchefen för Företagarna Syd, Eva Ohlstenius, till en paneldiskussion om framtidens innovationsmöjligheter ”från nappar till appar” som Sveriges Ingenjörer arrangerade. Jag tyckte Tobias Krantz, Svenskt Näringsliv, hade bra idéer om entreprenörskapspolitik och samverkan mellan akademi och näringsliv för att skapa innovationskraft och konkurrenskraft för Sverige i framtiden.

Sveriges framtida konkurrenskraft kom även på tal förmiddags när Företagarna bjöd in till ett kompetensförsörjningsseminarium med efterföljande paneldebatt. Fick lära mig mer om hur viktiga småföretagen är och hur stor andel de utgör av det svenska näringslivet. Det är små och medelstora företag som skapar nya jobb. Och de anställer nya medarbetare på ett för mig något oväntat vis. Tidigare arbetslösa och invandrare utgjorde grupper som gasellföretagen gärna anställer. Dessutom är tidigare arbetslösa och invandrare överrepresenterade företagare som blir just Gaseller – företag som växer snabbt och organiskt, enligt en undersökning som Ratio presenterade. Kontentan av seminariet utgjordes av att Sverige behöver stimulera en bättre matchning på arbetsmarknaden och skapa incitament för att bättre matcha utbildning och näringsliv.

Eftermiddagen har gått till att lyssna på diskussioner om högskolan och dess omvärld. Först i en intressant paneldiskussion där  Teknikföretagens VD Åke Svensson framträdde tillsammans med Timbros Eva Cooper  och Lotta Gröning, mfl.

Sedan var det dags för att lära sig mer om SACO´s livslönerapport och vidare om huruvida vi har rätt bild av vad det innebär att utbilda sig för att ”jobba med nåt inom media” där Medieföretagen lät företrädare för branschen diskutera journalistrollen. Speciellt intressant att höra Sofia Miriamsdotter aka Mymlan om bloggosfärens ”journalister” och framtidens digitala arena. Aftonbladets Jan Helin ville skicka med några goda ord: ”fatta vad som händer” – med hänvisning till internet(r)evolutionen och hur media ska kunna ta betalt för innehåll inom nya medier. En kommentar som lockade till skratt samtidigt som vi förstår hur problematiskt det är, precis som för kulturutövare och musiker som problematiserar upphovsrätten. Men den diskussionen överlåter jag till Magnus Thuvesson på Svenska Jazzriksförbundet som har en rad seminarier och workshops i Almedalen.

Tack Mats Reinhold, karriärvägledare vid Umeå universitet, för inspirerande samtal och bra diskussioner! Den där kompetensportföljen är jag verkligen nyfiken på och anar ett verkligt gott exempel. Tänk om sådana kurser fanns när en annan studerade…

Skulle så gärna publicera en massa bilder, men uppkopplingen där jag är tillåter mig inte riktigt den lyxen. Man tager vad man haver och låter ögongodiset vänta någon dag till. Typiskt… God kväll!

Almedalen 2011 och humanisternas karriärlabyrint

av hjortcom den 05/07/2011

I natt anlände jag till Gotland för att delta i årets Almedalsvecka. Här samlas politiker och organisationer av allehanda slag, med allehanda intressen, i ett gigantisk mingel innanför Visbys anrika ringmur. Jag är här för att träffa nya och gamla kontakter, vänner och kunder samt lyssna på intressanta seminarium och uppleva ett sprudlande debattklimat där alla försöker göra sin röst hörd. Just nu sitter jag på Almegas Bloggplats H12, där politiska bloggare kan samlas och blogga om veckans alla händelser. Jag har inte själv registrerat mig, men njuter av den härliga atmosfären under fläderträden där det kvittras från såväl trädgrenar som MacBooks. Här träffar man exempelvis twittermästarinnan Mymlan, Niclas Strandh, Karin Adelsköld och många fler. Lite längre in på gården är ett av Almegas många seminarium i full gång. Från havet rullar svalkande dimma in i de varma gränderna som vimlar av människor.

Idag har jag hunnit höra en spännande paneldiskussion som DIK arrangerade i Kårhuset Rindi. Deltog gjorde Christoffer Ivarsson – ordförande DIK student, Jimmy Sandell – United Minds, och Mats Reinhold, karriärvägledare vid Umeå universitet. Ämnet löd Vilsen vägledning? Så får humanister jobb. Ett högaktuellt ämne för mig och många andra som är intresserade av utbildningsfrågor, inte minst med anledning av Svenskt Näringslivs seminarium Konsten att strula till ett liv – om vägen från skola till jobb som hölls i söndags.

Det blev en riktigt bra diskussion med många frågor och funderingar från publiken. Mats presenterade universitetets Kompetensportfölj och kursen som ger studenterna verktyg att kartlägga sin kompetens och sina färdigheter inför arbetslivets utmaningar. Han menar bland annat att det vore av godo att lärarna hade tätare kontakt med karriärvägledarna då de träffar studenterna mest frekvent och kan få bra input till vilka behov som finns hos företagen. Han tycker det är särskilt viktigt för humanister att skapa en yrkesidentitet och får verktyg för att förpacka sina kunskaper, något de skulle kunna få genom tydligare entreprenörskapsfokus i utbildningarna.

Civilingenjören Jimmy framhöll goda exempel och alumnikontakter som viktiga. Han jämförde humaniststudenternas utmaningar med civilingenjörens där man ser civilingenjörens breda kompetens som en profil för oändliga möjligheter, medan humanistens bredd ses som ett problem. Christoffer höll med och menade att humanister som får jobb snarare ser det som en slump medan en civilingenjör ser det som en konsekvens av en bra utbildning. Alla var överens om att humanister behöver en bättre självbild. Överintaget kom på tal från publikens håll och Mats kan genom sitt arbete se att en otydlig arbetsmarknad gör att många inte slutför sin utbildning och att genomströmningen är dålig bland humanister, något som han menar leder till en förlust för instutionerna. Samtliga var överens om att ett bättre samspel mellan lärare och företag skulle leda till bättre förutsättningar för studenterna, helt enkelt att det vore en fördel om fler lärare arbetade utanför akademin i projekt eller anställningar för att själva utgöra en länk mellan lärosätet och näringslivet. Det tror jag med. Tillsammans med bättre samverkan såväl internt inom lärosätena som med arbetslivet.

Nu ska jag rusa iväg för att höra lite mer om riskkapital för småföretagare, ett arrangemang som Företagarna står för. Förhoppningsvis klämmer jag in några fler lärorika seminarium innan nöje får ersätta nytta. Då är det nämligen dags för mingel i Öresundshuset som absolut måste kompletteras med Aspektas grillkväll.

ÖRESUND I ALMEDALEN

av hjortcom den 17/01/2011

Sommaren 2010 innebar åter ett besök i Visby och Almedalsveckan där Öresundshuset och Teknikdelegationen slutkonferens var mina favoriter. En händelserik vecka må jag säga. Vilket ståhej det blev när Gudrun Schyman eldade stålar och vilket stort utrymme ämnet sociala medier fick. Rapportering, öppenhet och personifiering genom sociala medier diskuterades intensivt, bland annat av duktiga Brit Stakston från JMW.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: