Utbildning och kompetensförsörjning

Diploma supplement och vad är egentligen en expert?

av hjortcom den 18/03/2011

Den senaste tiden har tagit mig igenom allt från tråkiga tågresor genom ett marsslaskigt Sverige till spännande seminarium om brännheta frågor. Och en dos av datorhaveri. Just nu känns det som att jag befinner mig i stormens öga. När de tekniska problem, som just nu krånglar till det för oss, är lösta kastas vi ut i den avslutande fasen av projektet. Lanseringen sker på onsdag den 23 mars, då kan du se svaren från cirka 8000 studenter och 1000 programansvariga på hogskolekvalitet.se.

Veckan började med en nationell konferens som Högskoleverket anordnade tillsammans med Malmö högskola och Lunds universitet; ”Högre utbildning formar individ och samhälle”. Vi höll till i Orkanen, byggnaden i glas med samma färg som havet och högskolans bibliotek som utsiktsplats över inloppet till hamnen å ena sidan, dockan vid SVT:s nya boning å den andra.

På tisdagsmorgonen inledde utbildningsminister Jan Björklund med att utmana publiken med såväl visioner som med uppmaningar. Budskapet att vi måste utveckla en bättre utbildning med högre kvalitet i Sverige stod klart. Nu ska det satsas på kvalitet, inte på fler utbildningsplatser. Det kan jag förstå. Aldrig har Sverige haft så många studenter som idag. Samtidigt håller vi inte måttet i konkurrensen med andra länder, inte minst i Asien, som tar sjumilakliv framåt i utvecklingen. Till och med framstående universitet i Schweiz måste lägga i högsta växeln för att Europeisk utbildning ska kunna mäta sig med framstående utbildningsregioner i omvärlden.

Jan Björklund

Utbildningsminister Jan Björklund

För att grotta ner mig ytterligare i det nya kvalitetsutvärderingssystemet gick jag på ett seminarium om detsamma. Det handlade om det nordiska samarbetet mellan Högskoleverket och dess motsvarigheter i våra nordiska grannländer. Varje år genomförs ett projekt med ett huvudtema. År 2011 är det arbetslivet som stakeholder för högre utbildning som ska stötas och blötas. Hur möter den högre utbildningen arbetslivet på ett bättre sätt som kommer studenterna till del? Och hur väljer man ut experter från näringslivet till råd och paneler inför kvalitetsutvärderingen av våra utbildningar? Det finns en osäkerheten kring just begreppet expert som jag tyckte var intressant. Det blandas i sammanhanget samman med  begreppet representant, även om det är just expertrollen som efterfrågas. Här tror jag Högskoleverket får jobba vidare med en mer detaljerad definition utifrån behoven.

Men vad är egentligen en expert? Frågan för tankarna till massmedia och alla gånger vi ser ”experter” uttala sig utan att egentligen veta vad som ligger bakom epitetet. Hur tänker du?

Därefter stod helt andra frågor på agendan. Internationella programkontoret har tillsammans med Svenskt Näringsliv genomfört en undersökning bland företag som visar att utlandsstudier eller utlandspraktik är en efterfrågad merit bland arbetsgivarna. Erfarenheter från utlandet ger studenten ett viktigt signalvärde som arbetsgivarna förknippar med bl a driftighet och förståelse för internationellt samarbete. Med den flora av examina som finns idag och i konkurrens med alla studenter som lämnar högskolan för arbetslivet ger utlandserfarenhet dem något som utmärker. Det kan vara en avgörande fördel. Något annat som kan vara en avgörande fördel fördes även till diskussion. Nämligen den om Diploma Supplement, en slags meritförteckning över utbildningens innehåll och vilka kunskaper den för med sig. Trots att möjligheten att få D.S. i sitt examensbevis funnits ett bra tag vet få studenter om den. Inte heller utbildningssamordnarna är alltid insatta i detta för studenten och arbetsgivaren så viktiga dokument.

Ulf Dalnäs (GU), Mikaela Almerud (SN), Anders Ahlstrand (IPK), Beatrice Högå (SFS) och Stefan Skimutis (YH). Saknas på bilden gör Örjan Hemström (HSV).

Konferensen avslutades med en trevlig middag i Rådhuset där vi även bjöds på sköna toner från Malmö akademiska kör. De var otroligt duktiga!

Igår följdes frågorna om utbildningskvalitet och kompetensförsörjning upp genom ett mycket lärorikt seminarium som Svenskt Näringsliv Skåne bjöd in till. Mikaela Almerud, ansvarig för högskolefrågor på Svenskt Näringsliv, presenterade bakgrunden till varför samverkan mellan utbildning och arbetsliv är så viktig och vilka åtgärder som Svenskt Näringsliv förordar för att förbättra högskoleutbildningen i Sverige. Visste du att Sverige har världens äldsta studenter och att vi tar betydligt längre tid på oss att genomföra en högskoleutbildning än de flesta andra länder? Vi lägger näst högst andel av BNP på utbildning i världen och ändå är den så kallade genomströmningen dålig. Dessutom matchar inte utbildningen de behov som finns i arbetslivet. Många går från studier till arbetslöshet samtidigt som företag har svårt att hitta kompetens i vissa sektorer. Det blev en spännande debatt och riktigt bra diskussioner kring allt från hobbykurser till arbetsrättsliga hinder för svenska motsvarigheter till studentmedarbetare och internships. Panelen bestod, utöver Mikaela, av representanter från Lunds universitet, Malmö högskola, Cybercom och Lunds samhällsvetarkår.

Över helgen ska jag nu smälta alla nya intryck och lärdomar från veckan samtidigt som jag förbereder mig inför nästa veckas utmaningar. Det gäller att ladda batterierna med mat, sömn och frisk luft när man jobbar hårt och mycket. Annars är det lätt hänt att man tappar lusten eller blir sjuk. Värst just nu är dock inte risken för förkylningsvirus jag räds utan den typ som drabbar datorer. Jag undrar om man helt kan luta sig tillbaka med MacBook’en i knät, eller om det finns risker även för min snövita vän. Ja, det är en helt annan diskussion.

Som vanligt: har du några funderingar kring utbildning och samverkan blir jag jätteglad för kommentarer och mail. Lösningar skapas av idéer, så varför inte dela dem med varandra.

Trevlig helg på dig!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: